Pracovný stôl

05.07.2011 17:57

Stôl je srdcom každej pracovne. Počítač, podklady a podobné veci majú svoje miesto na stole, ktorý okrem toho ponúka rôzne možnosti úschovy. Okrem písacích stolov existuje široká ponuka stolov, ktoré nájdu svoje miesto práve v pracovni. K tomu patria konferenčné stolíky, odkladacie stolíky a špeciálne stolíky na počítače. Voľba vyhovujúceho stola samozrejme úplne závisí od vlastného vkusu a danými možnosťami priestoru. V každom prípade sa však oplatí zariadiť si veľkorysé miesto na pracovanie, ktoré ponúka dosť priestoru pre dokumenty, počítač a materiály ako sú papiere alebo ceruzky.

 

Predajňa nábytku je štartovným miestom na výber vhodného stola pre domácu pracovňu. Tu existuje široký výber rôznych tvarov a modelov, z ktorej si každý isto vyberie. Okrem toho ponúka nábytok do kancelárie od viacero výrobcov, celé systémy písacích stolov, pri ktorých si môže človek jednotlivé časti sám ľubovoľne zostaviť. Vďaka tomu sa dajú voľne vybrať a kombinovať dosky stola, zásuvky, poličky a úložné priestory. To umožní kupcovi optimálne využiť každý roh pracovne. Navyše existuje aj veľká ponuka rôznych druhov dreva a jeho odtieňov, ktoré sa dajú krásne zakomponovať do návrhu každej miestnosti.

Ešte predtým ako človek zakúpi vhodný písací stôl, mal by si presne definovať svoje priania a požiadavky. Dôležitú úlohu tu zohrávajú faktory ako miesto, úložné priestory a spôsob využitia. Kto potrebuje napríklad stôl, ktorý ponúka dosť miesta pre počítač, tlačiareň, dosť úložného priestoru na kancelárske potreby, ten môže siahnuť po funkčnom modeli, ktorý zjednocuje všetky tieto vlastnosti. Ten, kto má k dispozícii iba malý priestor, mal by si vybrať stôl, ktorý sa dá po vykonaní práce ľahko odložiť. Aj takéto vhodné varianty sa dajú nájsť v predajniach nábytku. Samozrejme je možné vytvoriť si vlastné  prevedenie funkčného pracovného miesta. Na to je potrebný kúsok dreva a pár nápadov. Obidve veci sa dajú nájsť na internete alebo vo veľkoobchode s náradím a stavebným materiálom.

Pri výbere kancelárskeho stola odporúčame siahnuť výrobku s vysokou kvalitou. Rovnako dôležité ako stabilná konštrukcia je aj robustná pracovná doska z odolného materiálu. Ponuka rôznych materiálov je veľká: drevo, sklo alebo umelá hmota, rozhodujúci je vlastný vkus. Okrem toho je potrebné dbať na to, akú maximálnu hmotnosť stôl unesie, aby sa pri veľkom zaťažení jednoducho nezlomil. Voľba konštrukcie prípadne nôh stola je závislá od veľkosti dosky stola a potrebnej nosnosti. Aj tu je potrebné pre istotu siahnuť po stabilnom materiály. Dodatočne môže byť stôl upevnený aj o stenu, aby sa tak vylúčilo prípadné nebezpečenstvo.

Navyše existujú kancelárske stoly, ktorých výška a sklon sa dá nastaviť. To umožňuje pracovať príjemne a predchádzať bolestiam chrbta. Voľba stola, ktorého sklon sa dá ľubovoľne zmeniť sa odporúča preto hlavne umelcom. Taký stôl umožňuje prácu vykonávať v sede i v stoji a okrem toho uľahčuje prístup ku každému kúsku stola. Tieto modely sú doplnené aj o stojany na ceruzky a drážkou na upevnenie papiera alebo iných materiálov.