Sedíme správne?

03.02.2011 11:21

Časté sedenie ľudskému telu neprospieva, lenže väčšina zamestnaní si túto činnosť vyžaduje. Okrem správneho cvičenia, držania tela by sme sa mali zamyslieť aj nad vhodnou kancelárskou stoličkou. Zamysleli sme sa niekedy, či zdravo sedíme? Či nebodaj nemáme nevhodnú stoličku? Páter je jednou z najdôležitejších a najzložitejších častí ľudskej kostry. Priamo, alebo nepriamo sa podieľa na väčšine pohybov ľudského tela. Jednoducho môžeme povedať, že páter je elastická kĺbová tyč. Páter má opernú funkciu, je zakrivený, pri esovitom tvare je páter náchylný na poškodenie. Bolesti chrbtice určite zažil každý z nás. Príčiny bolesti chrbtice sú rôzne. Jednou z nich môže byť aj  deformácia kĺbu. Proti tomuto ochoreniu je nevyhnutná dôkladná prevencia. Mali by sme odstrániť nadmerné zaťaženie chrbtice a posilniť svaly, čím sa dosiahne správne zaťaženie chrbtice, ktoré jej naopak prospieva. Docielime to tak, že budeme správne sedieť a cvičiť. Dlhodobé a nevhodné zaťaženie chrbtice sa uplatňuje najmä v práci. Pri sedavom zamestnaní by sme nemali zabúdať na správne sedenie a vhodné usporiadanie pracovného miesta. Štúdium zaoberajúci sa zdravým sedením sa nazýva ergonómia. Z prieskumu vyplýva, že približne 76 % zamestnancov sedí nesprávne, z čoho vyplýva dosť problémov s chrbticou a taktiež nechuť do práce a nadmerná vyčerpanosť. Nesprávne sedenie zaťažuje náš organizmus.
Ergonomické vlastnosti stoličky sú pre mnohých ľudí neznámym pojmom. Zdravé sedenie docielime pri tzv. dynamickom sedení, ktoré umožňuje meniť človeku polohu tela podľa potreby. Výsledkom štúdia, ktoré sa týmto zaoberá, sú štyri základné ergonomické princípy pri sedení :
•    Pohyb zadnej časti tela by nemal byť strnulý – stolička by teda mala podopierať celú zadnú časť tela – bedrovú a hrudnú.
•    Pohyby páter sú u každého človeka špecifické, preto by sa malo operadlo stoličky prispôsobiť týmto pohybom.
•    Bedrová a hrudná oblasť zadnej časti tela si vyžaduje oporu iného typu a intenzity, ako ostatné časti tela. Stolička musí disponovať nezávislým nastavením odporu bedrovej a hrudnej časti.
•    Zrakové pole a oblasť dosahu ovplyvňujú našu pozíciu všade. Stolička musí umožniť, aby pri záklone zostalo zrakové pole a zóna dosahu čo možno v rovnakej polohe.

Správny výber stoličky – je to veľmi dôležité, aby sme si zabezpečili zdravé sedenie počas celého pracovného dňa. Mali by sme s ňou správne zaobchádzať a mala by mať všetky ovládacie prvky, pomocou ktorých si nastavíme také parametre, ktoré budú čo najlepšie vyhovovať našim požiadavkám. K základným parametrom patrí :
o     Stabilita – kancelárska stolička by mala byť na päťramenných podnožiach na kolieskach, ktoré materiálovo odpovedajú typu podlahy, na ktorej sa bude používať. Konferenčné stoličky sú buď na štyroch nohách alebo je to stolička s názvom perovka.
o     Anatomicky tvarované sedadlo – je nevyhnutné pri kancelárskych stoličkách. Mal by byť dostatočne široký a hlboký, pri našom sedení by mala byť jeho hĺbka dostatočne využívaná. V prednej časti musí byť spomínané sedadlo zaoblené.
o     Operadlo musí neustále podporovať zadnú časť tela po celej jej dĺžke. Výškové zadné operadlo musí byť nastavené tak, aby svojím vyklenutím podopierala páter v bedrovej oblasti. Zadné operadlo by malo neustále kopírovať zadnú časť tela.
o     Uhol, ktorý zviera operadlo a sedadlo by nemal byť menší ako 90 stupňov. Iba v takomto prípade nedochádza k zaťaženiu dýchacích a tráviacich orgánov, srdca a ciev.
o     Výška sedadla by mala byť taká, aby sa chodidla dotýkali podlahy, čo znamená že kolenný kĺb zviera uhol 90 stupňov.
o     Nastaviteľné podopierky rúk, s možnosťou bočného vychyľovania – výborné sú multifunkčné pod rúčky, ktoré sú šírkové, hĺbkové, výškové a staviteľné.
o     Centrálna pružina – mala by ju mať každá kancelárska stolička. Jej funkcia je taká, že tlmí úraz pri prudkom sadnutí a aj iné pohyby ľudského tela.
o     Odolné čalúnenie, alebo iný poťahovaný materiál – musíme ho kupovať podľa toho, v akom prostredí používame stoličku a taktiež ako často. Mala by spĺňať fyzikálne vlastnosti ako odolnosť voči odieraniu, mala by mať stálofarebnosť, prípadne byť odolná voči ohňu.

Inou kapitolou je mechanika stoličky. Zabezpečiť zdravé, tzv. dynamické sedenie, ktoré umožňuje človeku sa stále pohybovať, môžu len také stoličky, ktoré sú automaticky prispôsobené zadnej a sedacej časti tela. Toto sedenie znemožňuje starnutiu tela, zmenšuje statické zaťaženie a únavu zadného svalstva a na druhej strane podporuje jeho potrebnú aktivizáciu a relaxáciu. Je potrebné zvážiť jednotlivé typy stoličiek, aby čo najlepšie vyhovoval špecifickým požiadavkám samotného užívateľa.